Hoe maak je een e-book?
arrow_drop_up arrow_drop_down
16 juli 2018 

Hoe maak je een e-book?

Een e-book maken is niet moeilijk. De tijd van papieren boeken is nog niet helemaal voorbij, het kan immers best prettig zijn om met een boek in de vakantieperiode lekker in de zon te zitten. Toch is de opmars van e-books niet te stuiten. Dankzij internet is schrijven helemaal gedemocratiseerd, iedereen met een computer kan een e-book schrijven over elk onderwerp. Als jij een vliegende start wilt maken met jouw eerste e-book moet je zeker deze tips lezen, als je het slim aanpakt kun je er zelfs geld mee verdienen!

Tip 1: Bedenk een onderwerp voor je e-book

Het is opvallend hoeveel mensen aangeven dat ze graag een e-book willen schrijven maar ze kunnen geen onderwerp bedenken. Maak de keuze niet zo ingewikkeld, kijk in de spiegel en ga uit van je eigen belevingswereld. Heb je pas kinderen en daardoor veel meegemaakt met luiers, kindervoeding en vaccinaties? Schrijf daar een e-book over! Ben jij al jaren bezig met digitale fotografie en heb je een aantal heel slimme trucjes ontwikkeld? Schrijf er een e-book over! Ben jij een regelrechte bourgondiër die in vele landen alle mogelijke soorten speciaalbier heeft geproefd? Pak een glas, schenk er nog eentje vol en ga een e-book schrijven!

gratis e-books over internet marketing

Tip 2: Kies jouw software en hardware

Schrijven vergt het minste van een computer, je hebt er geen vette gaming PC voor nodig…tenzij je een e-book schrijft over computerspellen natuurlijk! Kies een computer waar je fijn op kunt typen, dat kan zelfs een smartphone zijn waar je een Bluetooth toetsenbord aan koppelt. Je kunt typen in Word, of kies Open Office als gratis alternatief, en zelfs in Notepad of een andere eenvoudig notitieblok kun je naar hartelust schrijven. Als je echt van de oude stempel bent kun je op papier schrijven en deze later met tekstherkenning scannen (OCR).

Tip 3: Backup en revisies

Zorg dat jouw kostbare woorden niet verloren raken, maak backups. De harde schijf van je PC kan kapot gaan, maak een backup online. De internetverbinding kan verbroken worden, maak een backup op je PC. Maak regelmatig een kopie van je werkdocument zodat je A: een nieuwe backup hebt en B: je altijd naar een oude versie kunt terugkeren als je vastloopt in het verhaal.

Tip 4: Indeling, opmaak en layout van je e-book

Met de indeling wordt ook de structuur bedoelt, splits jouw verhaal op in hoofdstukken met subkopjes zodat het e-book eenvoudig te volgen is en logisch wordt opgebouwd. Kijk vervolgens naar de opmaak, een goed leesbaar lettertype, duidelijke kleuren en een layout met bijvoorbeeld aanvullend fotomateriaal of tekeningen ter illustratie van de informatie in het e-book. Dit kun je in een ander programma doen als de software waarin je het document hebt geschreven. Als je niet echt een oog hebt voor dit soort zaken kun je dat werk ook uitbesteden.

Een mooi gratis programma waarmee je het design van jouw e-book kunt vormgeven is Canva. Klik hier voor canva

Tip 5: Publiceer jouw e-book

Allereerst moet je een bestandsformaat kiezen zoals een PDF document. Een Docx of ODT bestand kan niet iedereen openen, daar komt bij dat sommige formaten ook virussen kunnen bevatten! Zorg dat jouw bestand “schoon” is en betrouwbaar. Je kunt maatregelen nemen om tekst kopiëren moeilijker te maken, maar compleet beveiligen is onmogelijk. Je kunt wel bij publicatie het complete e-book achter een knop plaatsen. Geef een gratis en vrij te lezen voorproefje en laat het complete e-book downloaden na registratie of aanmelding. Er zijn verschillende manieren om jouw e-book te verspreiden, de beste keuze is afhankelijk van het onderwerp, de doelgroep en jouw doelstellingen.

Hier kun je de pdf reader downloaden als je die nog niet hebt!

Tip 6: Stop met lezen, begin met schrijven!

Het is nu aan jou om echt te starten met je eerste e-book. En als je begint zul je merken dat de inspiratie vanzelf komt, als een vloedgolf van woorden.

Succes met jouw eerste e-book!

Heb je nog vragen over het maken van een e-book? Laat die dan even achter in het reactieformuliertje hieronder!

Reactie plaatsen