Je domeinnaam

Bij het opzetten en verder door ontwikkelen van je website komt heel wat kijken. In dit artikel vertel ik je wat je waar je aan moet denken bij het vastleggen van een domeinnaam en kiezen voor een hostingbedrijf.

Je domeinnaam 

Een goede domeinnaam heb je meestal niet 123 gevonden. Veel goede namen zijn al weg en aan een goede domeinnaam worden best wel wat eisen gesteld. Als je kiest voor een domeinnaam denk dan aan de volgende zaken:

• Is mijn domeinnaam beschrijvend?

• Is mijn domeinnaam kort en krachtig?

• Is mijn domeinnaam aantrekkelijk?

Bij een beschrijvende domeinnaam kun je denken aan namen als fotostudiohuur.nl, of dakbedekking.nl. Dit soort namen zijn vaak al weg, wat betekent dat je er nog iets aan toe zou moeten voegen. Bijvoorbeeld fotostudiohuuramsterdam.nl. Hierbij heb je wel het risico dat de naam erg lang wordt. Bij een korte en krachtige domeinnaam kun je denken aan winst.nl, of ikea.nl. Kort, makkelijk te onthouden en in het eerste geval ook nog beschrijvend. Een aantrekkelijke domeinnaam is een breed begrip, maar korte domeinnamen van merken doen het vaak goed, zoals twitter.nl, of ziggo.nl. Dit zijn dus vooral namen die grote merken gebruiken. Een beschrijvende domeinnaam is voor kleinere bedrijven en ZZPers vaak beter om te gebruiken, omdat er dan sneller geklikt zal worden op de domeinnaam.

Grote merken investeren enorm om hun naam bekend te maken en dat kost veel geld en tijd. Winst.nl is ook een aantrekkelijke domeinnaam omdat het al iets zegt over wat je er kunt vinden en het de nieuwsgierigheid triggert.

Tip: gebruik geen streepjes of punten in je domeinnaam. Dit wordt veel sneller vergeten door mensen aan wie je jouw domeinnaam hebt doorgegeven.

Hosting

Je kunt je domeinnaam vastleggen bij een hostingprovider. Er zijn er talloze en je hoeft alleen maar even te googlen om er eentje te vinden. Bij de hostingprovider ga je ook je website hosten (simpelgezegd een stukje van zijn server gebruiken tegen een vergoeding), dus het is handig alvast kritisch te kijken naar wat je nodig hebt. Denk daarbij aan zaken als:

Wat is mijn budget? (de prijzen variëren nogal)

Wil ik 1 of meerdere websites laten hosten? (belangrijk voor het pakket dat ik af ga nemen)

Hoeveel ruimte zal mijn website in gaan nemen? (hoeveel verkeer, databases etc.)

Heb ik een gebruikersvriendelijk dashboard nodig (waar je bijvoorbeeld meerdere website systemen, zoals CMS kunt installeren) en goede klantenservice? (dan betaal je meestal wat meer)

Hoe betrouwbaar is mijn hostingprovider en hoe is de klantenservice geregeld? (iedereen kan een server kopen en een bedrijfje opzetten en vaak is er geen telefonische service)

Wij werken zelf met Webchamp omdat dit bedrijf helemaal gericht is op internetondernemers. Dit betekent o.a. dat je geen limiet op dataverkeer hebt hebt, een hele goede klantenservice en extra beveiligingsmaatregelen.

Een domeinnaam vastleggen kun je los doen van je hostingpakket (dat kun je later aanschaffen Als je woorden gebruikt die van toepassing zijn op jouw business zal je hier op scoren in de zoekmachines al heeft Google ook aangegeven hier steeds minder waarde aan te gaan geven, omdat de inhoud (en dus waarde van de content) steeds belangrijker zal worden. Internetmarketinguniversiteit.nl is bijvoorbeeld zo’n domeinnaam met voordelen voor zoekmachine optimalisatie.

Tip: weet je een goede domeinnaam? Twijfel niet en leg deze vast! Je zult de eerste niet zijn die net zijn domeinnaam misloopt. En voor de kosten hoef je het niet te laten, die komen gemiddeld op zo’n 10 euro per jaar. Neem ook meteen de .com erbij en eventuele andere extensies. Je wilt tenslotte niet dat er later een concurrent met jouw naam aan de haal gaat!
Reactie plaatsen