Maak een geweldige indruk met je website, trek gratis bezoekers uit Google en verhoog je omzet met meerdere verdienmodellen!!
Online marketing e-bookDownload gratis (pdf)

Page content

Jacht op onrechtmatig gebruikte foto's op websites

article content

Jacht op onrechtmatig gebruikte foto's op websites

Als je foto’s van google afplukt kan je nog weleens voor een vervelende verrassing komen te staan. Het internationale fotostockbureau Getty Images staat er om bekend intensief jacht op onbetaalde foto’s op websites. Dit kan uitlopen tot torenhoge naheffingen voor diegenen die het beeldmateriaal onrechtmatig gebruiken.

Wat zijn de regels en hoe kun je geld besparen?

Je kunt niet zomaar foto’s van het internet afhalen. Op alle foto’s rust namelijk auteursrecht. Als je een foto op je eigen website zet kan je dus problemen krijgen. Wel zijn er manieren om de rechthebbende te vinden, zodat je toestemming kunt vragen. Een handige tool hiervoor is TinEye. Hiermee kan je zoeken op welke websites een foto is gepubliceerd. Zo vind je in veel gevallen dan ook de rechthebbende. Meestal moet je wel een vergoeding betalen voor het gebruik van de foto. Bekijk sowieso altijd op de website waar je de foto vanaf haalt wat de algemene voorwaarden zeggen over de auteursrechten.

Kun je de rechthebbende niet vinden? Vermeld dan in de disclaimer op je website dat je hebt geprobeerd de rechthebbende te achterhalen. Dan kan je dat ook aantonen in een juridisch conflict.

Gratis licenties

Op het internet kun je ook afbeeldingen vinden die je gratis kunt gebruiken. Dit noem je Copyleft. Een bekende vorm om foto’s en andere creatieve werken vrijer aan te bieden is de Creative Commons-licentie (CC). Deze licenties bestaan uit de code CC, aangevuld met een of meerdere codes. Dit zijn de Creative Commons codes:

 

Naamsvermelding

Attribution of Naamsvermelding (BY) houdt in dat het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur.

 

Niet-commercieel

Non-commercial of Niet-commercieel (NC) betekent dat het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken mag voor niet-commerciële doeleinden.

 

Geen Afgeleide werken

No Derivative Works of Geen afgeleide werken (ND): het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk is toegestaan, maar niet het veranderen van het werk

 

Gelijk delen

Share Alike of Gelijk delen (SA): het distribueren van afgeleide werken is alleen toegestaan onder een identieke licentie, zie ook copyleft.

 

Stockbureaus

Op het internet kun je diverse stockbureaus vinden die foto’s aanbieden. Vaak tegen een vergoeding, soms ook gratis. Je moet wel goed kijken naar de voorwaarden waaronder je de gratis foto’s mag publiceren! Dit lees je hierboven bij Creative Commons-licenties,

Bekende stockbureaus

Nationale Beeldbank is een bekend Nederlands stockbureau.Je vind daar een groot aanbod van typische Nederlandse beelden.

Enkele internationale stockbureaus:

Getty Images

Shutterstock

Comment Section

0 reacties op “Jacht op onrechtmatig gebruikte foto's op websites

Plaats een reactie


*


Laura
In mijn visie is je website van een enorm belang om te winnen op de lange termijn en dat geldt juist ook voor de kleinere ondernemer! Sterker nog: door de mogelijkheden van onze tijd kun je het als kleine ondernemer gaan winnen van grote bedrijven, je zult de eerste niet zijn! Eigenlijk ben je hartstikke gek als je als ondernemer het internet niet omarmt...Ik ben nu 10 jaar (online) ondernemer en een jaar of 5 geleden ben ik gestart met een uitgebreid coaching programma van Eelco de Boer waarin ik enorm veel heb geleerd over internet marketing en ondernemen in het algemeen. Sindsdien ben ik gestart met het ontwikkelen van mijn eigen online business en heb ik nog vele andere trainingen en opleidingen gevolgd om mijzelf verder te ontwikkelen.Ik heb meer dan 500 mensen met mijn online producten geholpen en sinds anderhalf jaar help ik ondernemers met het ontwikkelen van hun website en online marketing.Ik ben superdankbaar dat ik deze weg heb kunnen bewandelen en mezelf een vrije internet ondernemer kan noemen. Werken wanneer je wil, met wie je wil, waar je wil en hoeveel je wil. Het geeft een enorme vrijheid als je locatie onafhankelijk kan werken! Ik noem het 'de Laptop Lifestyle'Het is mijn missie om jou hier ook mee te helpen, de meeste mensen hebben geen idee over de kansen en mogelijkheden die het internet ons biedt en dat vind ik zo zonde!